Aller au contenu principal
Description

Jean-François Soussana, a research director at the INRAE, discusses the relationship between climate change and food security in this video. First, he gives an overview of the current challenges linked to agriculture, and then shows how the changes in climate could increase food insecurity. He finishes by highlighting some options to transform food systems.

Learning Objectives:

- Identify the current challenges linked to food systems
- Associate greenhouse gas emission scenarios to risks to food security
- Identify strategies with multiple benefits in relation to sustainable agriculture.

État
  • Labellisé
Langues
  • Anglais
  • Français
  • Langues étrangères
Licence Creative Commons
  • Partage des conditions à l'identique
  • Pas d'utilisation commerciale
  • Pas de modification
Nature pédagogique
  • Cours
Niveau
  • Bac+1
  • Bac+2
Objectifs de Développement Durable
  • 13. Lutte contre le changement climatique
  • 3. Bonne santé et bien-être
Thèmes
  • Alimentation
  • Atténuation, Adaptation & Résilience
Types
  • Grain audiovisuel
Mots-clés
changement climatiquesécurité alimentaireagriculltureclimatagriculture durablegaz à effet de serreécosystèmesérosionsolsalimentationnutritionsantébioénergie
Climate change and human health
Climate change and human health
The economic challenges of achieving climate neutrality
The economic challenges of achieving climate neutrality
Climate change in Europe
Climate change in Europe
Climate change in the Mediterranean
Climate change in the Mediterranean
Climate change: A reality in Normandy
Climate change: A reality in Normandy
Contributeurs

Soussana Jean-François

directeur de recherche , INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement